Tro det eller ej, men du ved nok mere om mousserende vin, end du måske lige går og tror.

For ofte dækker udtryk over noget andet, end hvad man lige forestiller sig, eller måske er det et udtryk, som der ikke lige går igen i dagligsproget. Det kunne for eksempel være, at et andet udtryk for “selvlært” er “autodidakt”.

Så når vi skriver “mousserende vin”, så ringer det måske ikke den store klokke hos dig, men hvis vi nu siger “champagne”, så ved du med garanti, hvordan den slags ser ud, og måske du smagt champagne ad flere omgange.

Champagne er nemlig én af mange former for mousserende vin, og det er formentlig nok den type, som de fleste mennesker kender, men der findes mange andre varianter.

Lad os dog lige gøre holdt her og ganske kort fortælle, hvordan man fremstiller mousserende vin. Det går i sin enkelthed ud på at fermentere hvidvin, så der ender med at opstå kulsyre i det.

Hvad spiser man så til mousserende vin? Afhængig af typen kan det gå til mange forskellige typer af mad, såsom kiks og ost, fisk og desserter, men det er også velegnet som en aperitif til selskaber og fester. 

Angående de forskellige varianter vil vi til slut ridse nogle forskellige typer op, hvor du jo kan teste dig selv og dine nærmeste i, hvor mange af dem du kender – og eventuelt i det virkelige liv finde ud, hvilke typer mousserende vin du er mest til.

Du kender jo nok en god asti, som ofte er at finde i en kvindes favn i festlige lag. Den type kommer fra Italien.

Så har vi spurmante, der også er fra Italien og kendetegnet for sin sødme.

Dernæst kan du få Lambrusco, der stammer fra det nordlige Italien.

Du kan også prøve en Crémant fra Frankrig eller Luxembourg.

Eller måske var det noget med en Cap Classique fra Sydafrika?

Velkommen i en verden af mousserende vin!