Kunne du godt tænke dig at trylle (endnu) mere i køkkenet, end du gør lige nu?. Måske har du i længere tid været en habil kok derhjemme, og kan allerede lave mange af klassiske retter, så de sidder lige i skabet. Din gode mad er således en nydelse for både dig og dem som er så heldige at nyde din kokkekunst.

Men kunne det ikke være spændende at løfte dine gastronomiske evner til nye højder, ved at lære at beherske teknikkerne inden for molekylær gastronomi?  “Jo helt sikkert” siger du nok, men vil måske også gerne høre lidt mere om hvad det går ud på.

Hvad er molekylær gastronomi?

Navnet lyder lidt som noget man foretager sig i et fysiklokale med kolber og slanger, og det er da også lidt i den retning vi skal, når vi taler molekylær gastronomi. For den molekylære gastronomi beskæftiger sig nemlig med de kemiske og fysiske processer i madlavningen, som gør det muligt at nytænke måden at lave mad på.

Med et mere indgående kendskab til den videnskabelige del af gastronomien bliver det muligt at finde nye smags- og råvarekombinationer, som du ikke før havde overvejet. Den videnskabelige indgangsvinkel gør det ligeledes muligt at skabe nye retter, som man ellers ikke tidligere ville have set på selv de meste avancerede restauranter.

Den visuelle del af madlavningen har ligeledes flyttet sig meget, med indførelsen af den mere videnskabelige måde at lave mad på. Nu er der andre farver, flere nuancer, skum, overraskelser, røg og magi. Det lyder måske lidt særegent, men der er vitterligt også et langt stykke vej tilbage til den traditionelle 3-retters menu med suppe, steg og is. 

Kan du selv lave molekylær gastronomi?

Molekylær gastronomi kan selvfølgelig findes i sit optimale udtryk på nogle af de mange michelinrestauranter, som findes i både Danmark og resten af verden. I Danmark kunne det eksempelvis være på Geranium eller Noma, men du kan også sagtens selv give dig i kast med de avancerede teknikker.

Det er nemlig muligt at få startpakker, udstyr og ingredienser, så du selv kan komme igang med at eksperimentere derhjemme. Pludselig står du og tryller med helt nye elementer som sodium alganat, xanthan gum, calcium lactate og lecithin. Med en lille smule øvelse kan du pludselig lave retter og smagsnuancer, som du aldrig har været i nærheden af før.

Så du kan helt bestemt sagtens selv give dig i kast med molekylær gastronomi. Lav retter, som du tidligere kun har drømt om.